lekvár, szilvalekvár, valódi, természetes, hagyományos, gyümölcs, Fruit de Bereg, egészség, ínyenc, natúr, házi, beregi, szatmár-beregi, szatmári szilvalekvár, szatmár-beregi szilvalekvár, beregi szilvalekvár,   beregi lekvár, valóban gyümölcs, baracklekvár, almalekvár, szederlekvár, meggylekvár, csipkebogyólekvár, somlekvár, lekvárfőzés, recept, szilva, barack, alma, szeder, meggy, csipkebogyó, som, méz,  akácméz, dió, dióbél, aszalt gyümölcs, cukormentes, cukrot nem tartalmaz, tartósítószer-mentes, tartósítószert nem tartalmaz, adalékmentes, adalékanyagot nem tartalmaz, gyümölcstartalom,  Vásárosnamény lekvár, Gergelyiugornya lekvár, naményi lekvár, receptek, gasztronómia, kulináris, sütés, főzés, sütés-főzés, gyümölcslekvár, üstben főtt szilvalekvár, egészséges, házi lekvár,   sárgabaracklekvár, kajszi, kajszibarack, kajszibaracklekvár, fahéjas almalekvár, feketeszeder, fűszeres meggylekvár, rumos-fűszeres meggylekvár, hecsedli, hecsedlilekvár, lekvár receptek, nemtudom szilva,  besztercei szilva, sárgabarack, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, lekvár cukor nélkül, cukor nélküli lekvár  Valóban gyümölcs! NEMCSAK NEKÜNK ÍZLIK! Szívet melengető érzés, ha egy-egy kedves vásárlónk veszi a fáradságot és felhív minket  vagy e-mailt küld csupán azért, hogy megdicsérje valamelyik lekvárunkat, esetleg  segítséget kér, hogy "utánpótláshoz" juthasson. Másféle, de szintén nagyon jó érzéssel tölt el  bennünket, ha olyasvalaki méltatja termékeinket, aki a gasztronómiát hivatásának tekinti,  és ért ahhoz, hogy szakmailag is megítélje, amit kóstol. (…)  Lekvárokat kaptam a közelmúltban. Sokfélét a Beregből. Beregi szilvalekvárt és másokat  is. Mindenfélét. A beregi, szatmári szilvalekvár, az ártéri szilvások nálam némiképpen már  kultikusnak számítanak, távolinak, s romantikusan archaikusnak is. Valaminek, ami talán már  nincs is, és talán soha nem is volt. A befőzés régi foglalatosság, ma már leginkább csak  cukorral történik, ám hajdan, s hosszú ideig, a cukor egzotikus, alig előforduló alapanyag volt a  paraszti háztartásokban, s az első világháború környékéig elő sem fordult a gyümölcsök  tartósítása körül.  Cukor nélküli változatok fordultak elő arrafelé. A cukor legfeljebb, ha a lakodalmakban  tombolt, ahol aztán grillázstorta formájában hirdette a gazda módosságát. A szilvalekvárt,  tudja még az aszfalton felnőtt városi ember is, rézüstben főzik, egészen besűrűsödésig. Fél,  vagy akár egy nap főzés után a nagy  mennyiségű besztercei, vagy  vörösszilvából harmada, ötöde  mennyiségű megkeményedett  szilvalekvár lesz. A lekvár  cserépfazékba, szilkébe, bögrébe  került és évekig is elállt. Még az is  előfordult, hogy kemencében  szikkasztották, hogy még  keményebb legyen. Főként a Kárpát-medence keleti részein fogyasztották. Puliszkára kenve is  kiváló, ám ma csak egyszerűen fogyasztom -  beregi szilvalekváros palacsintát eszem.  Jó a szilvalekváros palacsinta, bár a természeténél fogva szikkadt, sűrű lekvárt nem  egyszerű a palacsintára kenni. Akadnak már receptek is, amihez a hagyományos lekvárt ették  generációk óta. A Fruit de Bereg néven forgalmazott lekvárok honlapján a szilvalekváros  receptek közül nekem az érdekessége miatt is a tepertős, szilvalekváros bukta tetszett  legjobban. Energiadús, ízekben gazdag étel, s első nyomai sejthetően akár a középkorig  visszavezetve fellelhetők lesznek. Nem a fogyókúrák étele annyi bizonyos, ám egyszer-egyszer  mégis megkóstolnám.  Más lekvárok Som, szeder, meggy, fahéjas alma, s más lekvárok is készülnek Fruit de Bereg néven.  Közülük egyikről-másikról, ha aktualitása lesz, megemlékezem. A prémium termékeket  előállító, elhivatott Gergelyiugornya székhelyű kis cégről többet, bővebbet a honlapjáról  tudhattok meg. A lekvárokat érdemes megkóstolni, fogyasztani. Cukorral elrontott íz ízlésünk  egyszer talán újra közelít majd a természeteshez. Aki kóstolja, s nem elégedett vele, várjon  kicsiny időt, s kóstolja újra. Az ízek előbb-utóbb kinyílnak, s rájövünk az édes íz ugyan lényegi  eleme a lekvároknak, ám cseppet sem mindegy, milyen cukroktól, s mennyire lesz édes az a  lekvár. Jól esett találkoznom ezekkel a termékekkel. Ajánlom.  Szerző: Csíky Sándor (Forrás: Food&Wine)  Hungaro-Jam Kft. Minden jog fenntartva Oldaltérkép